Herstel

Daar zijn we weer

Het is inmiddels alweer langer dan geleden dat ik hier geschreven heb. Dat is jammer, maar natuurlijk niet erg. Ik heb mezelf geen verplichtingen opgelegd om wekelijks of maandelijks te schrijven, enkel en alleen wanneer ik daar de behoefte aan heb. Vandaag is zo’n dag. Want wat kan er in een jaar tijd veel gebeuren.

Een jaar geleden zat ik vorig jaar in mijn eerste echte poging van herstel. Ik was aan het herstellen van een verslaving aan cocaïne en (de inmiddels illegale drug) 3-mmc. Maar het was ook de maand waarin ik na een aantal maanden clean zijn terugviel in oud gedrag en vervolgens ook in mijn verslaving aan de 3-mmc. Gelukkig wist ik op te staan, mezelf opnieuw te motiveren om door te gaan. Dit deed ik keer op keer, want het bleef niet bij die ene keer.

26 juni 2021 vond ik dan toch echt dat het klaar was. Ik wilde mijn leven niet langer meer laten beïnvloeden door drugsgebruik. Ik zag teveel mensen om mij heen die eraan kapot gingen. Ik zag mijn vrienden weglopen. Ik zag mijn hobby’s wegvallen. Ik zorgde slecht voor mezelf. Ik gebruikte voornamelijk alleen. Wist het goed te verbergen voor iedereen, waardoor het een hele eenzame strijd werd. Inmiddels heb ik de juiste hulp en ik mag van geluk spreken dat ik aankomende dinsdag 10 maanden geen cocaïne of 3-mmc meer heb aangeraakt. Maar die dag is nog niet aangebroken dus houden we het op 302 dagen clean.

Nu zit ik misschien alleen nog wat in de ontkenning omtrent alcohol. Kan ik dat nu wel of niet drinken. Kan ik daar wel of geen normale relatie mee opbouwen en zorgt dat juist niet voor meer zucht voor middelen zoals cocaïne. Ik heb heel veel pogingen gedaan om te stoppen met alcohol. Ook Dry January en dat is mij goed afgegaan. Ik heb die maand mijn 23e verjaardag gevierd, succesvol mijn stage afgerond en nog het belangrijkste mijn diploma behaald na al die jaren.

De meningen zijn verdeeld over wel/niet drinken als je in herstel bent van welke verslaving dan ook. Ik ben er voor NU nog niet klaar voor om volledig te stoppen met drinken. En daar te hard tegen vechten zorgt voor heel veel onrust waardoor de kans dat ik ga drinken alleen maar groter wordt. Ik heb besloten dat ik nu van mezelf mag drinken, maar ik niet hoef te drinken. Dat geeft mij meer rust. Het is voor mij ook een een experiment, misschien is het verslavingsgedrag, misschien ook niet? Iedereen mag daar een mening over hebben, maar voor mij voelt dit nu even als de juiste en enige keuze.

En misschien val ik wel keihard en heb ik daarna heel veel spijt. Kunnen mensen mij aankijken en zeggen: ‘we zeiden het toch’ ja dat kan gebeuren, maar ik hoop dat het niet gebeurd. Op dit moment wil ik vooral gelukkig worden. Ik zeg niet dat er geen geluk bestaat zonder alcohol, want het leven is veel leuker zonder een kater de andere dag met alle mooie herinneringen van de avond ervoor. Maar heel soms, ja heel soms wil ik een lekker biertje kunnen drinken, wil ik even kunnen genieten van dat lekkere biertje.

Of het nu wel of geen goed idee is; dat zullen we zien. Ik ben in herstel en herstel gaat nooit in een rechte lijn omhoog. Ik heb al heel veel stappen gezet als ik mezelf vergelijk met een jaar geleden. Dat ik nog niet alles helemaal kan loslaten is volgens mij nog niet zo heel erg gek. Ik blijf in behandeling, ik blijf in gesprek met mensen en ik hoop ook dat mensen dat met mij willen blijven doen. Alleen voor vandaag.

8 reacties

 • Pim

  Wat ben ik ontzettend trots op jou!!! De tijd vliegt. Voor je het weet ben je een jaar clean, wat voor mijlpaal is dat? Ookal mag je natuurlijk trots zijn op elke dag dat je clean bent.
  Zoals ik al eens zei: goede beslissing om het zo aan te pakken wat betreft alcohol.

  Ik ben trots op je. Altijd!
  X

 • Niels

  Lieve Janneke

  Het blijft altijd een lastig probleem!! maar je moet weten dat je veel hebt overwonnen en
  dat komt ook door dingen te delen veel mensen in jou situatie die halen het niet maar ik denk dat jou dat wel lukt!!zal niet makkelijk zijn vallen en opstaan 4 stappen vooruit en af en toe 2 terug hoort bij het leven je doet het super goed je bent pas 23 dus nog heeel leven voor je .stapje voor stapje ..ik ben 39 ik heb andere dingen meegemaakt maar dat maakt ons sterker ..ga zo door ik blijf je volgen en groetjes niels

 • Bar

  Goed zo, ga vooral door en deel . Je doet het goed . Wat je zegt , met ups en downs en dat mag en kan gewoon . Ik stuur je veel
  Moed en Kracht!

 • Sabine De Raaf

  Just for today, do not worry lieverd. Open en eerlijk dat ben je. Naar ons en naar jezelf. Of het de goede keuze is dat is niet aan ons maar aan jou. Ik zal niet zeggen ‘I told you so’ daar ben ik allergisch voor. Ik zal je wel zeggen: ik ben er als je me nodig hebt. Je bent een mooi en dapper mens!

 • Marco de Vries

  Eyyyy Janneke,

  ik ben via jouw twitter hier terecht gekomen, maar kan wel gelijk melden dat je ontzettend goed bezig bent. Je mag meer dan trots zijn op jouw “verbeterproces”. Gewoon bijna een jaar clean! Wow! Nou ja, gewoon is dat eigenlijk niet. Dat vereist heel veel op verschillende vlakken. Superwoman! Doe heb je toch ff gedaan. En dan ook nog dry clean maand doen, verjaardag vieren en effe slagen voor je opleiding. Diep respect voor jou!
  En je komt er wel!! Misschien met soms iets kleinere stapjes dan je wil, maar dat hoort er bij. Uiteindelijk kom je waar jij zijn wilt.ga zo door topper!

 • Marcel

  302 dagen is super! Ik denk dat het voor iedereen invoelbaar kan zijn hoe het is om zo lang niet toe te geven aan je verslaving – want bijna iedereen is verslaafd aan suiker. Denk: 302 dagen zonder suiker, en ik krijg wel beeld van hoe sterk je in je schoenen staat. Volhouden! Je lichaam is blijkbaar verslavingsgevoelig, dus ik kan me goed voorstellen dat je ook toe wilt naar een leven zonder alcohol. Ik zou mezelf niet voor de gek houden over de vraag wat het doet t.a.v. je verslaving. Alcohol verlaagt remmingen. Dat is bij iedereen zo, dus ook bij jou, en dus is het gevaarlijk. Je bent duidelijk over je gebruik van cocaïne: dat is een verslaving. Geef jezelf ook die duidelijkheid over alcohol. Is het ook een verslaving, of niet? Als je daarin niet eerlijk naar jezelf kunt zijn, vraag het dan aan je behandelaar. Is het antwoord ja, dan zul je ermee moeten stoppen. Af en toe een biertje kan dan gewoon niet. En dat is helemaal geen ramp. Misschien zelfs gemakkelijker, ook sociaal gezien. Als je nooit drinkt, stoppen vrienden ook met vragen of je wat wilt, en kunnen zij zelfs een buffer zijn, je steunen als je zelf twijfelt. Ik gun het je, go for it! – een twitter-volger

 • Wilfred

  Hoi Janneke,

  Ik ken je verder niet, maar kom je regelmatig tegen in mijn tijdlijn op Twitter. Hoe dat kan? Geen idee eigenlijk, want zo goed ben ik nu ook weer niet met social media. Op één of andere manier klik ik toch telkens op je bericht via Twitter. Ik snap er helemaal niks van, ik vind je berichtjes interessant en bemoedigend om te lezen. Vreemd toch wel, want ik heb nog nooit drugs gebruikt, zelfs nog nooit een joint gerookt. Wel lang sigaretten gerookt. Nee, zelfs niet verslaafd geweest aan alcohol of andere stimulerende middelen. Ik leid een onbezorgd leven en ken jouw leven en wereld dus totaal niet.

  Waarom ik dan reageer op je blogs en Tweets? Tja, zelfs dat weet ik eigenlijk niet 🙈 Nou ja, misschien toch wel een beetje. Ik vind het zo ontzettend knap wat je doet, niet willen toegeven aan drugs of andere stimulerende middelen. Niet willen toegeven aan je vroegere verslaving. Wat moet dat ontzettend moeilijk voor je zijn. Zoals gezegd kan ik niet uit ervaring spreken, maar hoe je deze weg naar boven (met ups en downs) beschrijft en het gevecht dat je met jezelf dag in dag uit levert, daar heb ik ongelofelijk veel bewondering voor. Het niet op (willen) geven, je doorzettingsvermogen, daar kunnen heel veel mensen een voorbeeld aan nemen. En dan bedoel ik niet (alleen) mensen die verslaafd zijn, maar in z’n algemeenheid. Misschien is dat ook wel de reden dat ik telkens je berichten op Twitter openklik om ze te lezen.

  Je doorzettingsvermogen en drang om te overleven zal heel veel mensen inspireren, daar ben ik van overtuigd. Wat een powergirl ben je zeg! Ik wens je nog ongelofelijk veel succes, kracht en doorzettingsvermogen toe in de weg die (nog) voor je ligt. Waar de (lange) weg ook naartoe gaat, mijn bewondering en respect heb je.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.