• Herstel

    Honeymoon Phase

    Momenteel zit ik voor mijn gevoel in de “Honeymoon Phase” van herstel. Dit wordt ook wel het vroeg herstel genoemd. Ik ben weer terug in herstel en terug in het programma na een terugval die toch wel ruim twee maanden heeft geduurd. Er waren momenten dat ik één dag of meerdere dagen clean blijf, maar uiteindelijk gaf ik de moed weer op en had ik voor mezelf genoeg redenen bedacht waarom ik mocht gebruiken. De wereld keerde zich toch tegen mij? De mensen deden mij toch pijn? Ik deed niks fout, maar gaf alles en iedereen de schuld. Hierdoor hoefde ik niet naar mezelf en mijn eigen aandeel te kijken en had ik een goed excuus waarom ik iedere dag besloot om weer mijn middel(en) op te pakken en me totaal te verdoven. Te verdoven van mijn eigen verdriet, boosheid, woede en angst.

    Ik heb mezelf in een onveilige situatie gebracht en kan alleen maar heel erg dankbaar zijn dat er iemand op mijn pad kwam die mij uit deze situatie heeft gebracht. Ik vond het alles behalve leuk en het deed ongelofelijk veel pijn, maar achteraf was het de beste keuze. We zijn nu twee maanden verder sinds de terugval langzaam begon en het leven begint me weer toe te lachen. Ik heb fijne vriendschappen om me heen, oude “vrienden” losgelaten, werk aan mijn herstel door actief naar meetings te gaan en in contact te blijven met fellows. Ook heb ik besloten om met een andere sponsor aan te stappen te gaan werken. Een sponsor die ik fysiek vaker kan zien, waardoor ik mezelf minder goed kan verschuilen achter een mobiele telefoon: “Ja hoor, alles gaat goed”. Ik hoop dat ik snel weer kan beginnen aan de stappen met een nieuwe sponsor. Mijn stap één voor mezelf echt goed zetten.

    Maar terug naar de Honeymoon Phase: het gebruik van middelen is gestopt. Er ontstaat momenteel een gevoel van heelheid en positiviteit. Ik hoor weer ergens bij. Er zijn alleen genoeg risico’s: te overmoedig worden, me teveel richten op werk en moeite met het stellen van prioriteiten. Ik zit vol energie en wil het liefste mijn agenda volplannen, maar het is belangrijk om mijn rust te bewaren. En vooral naar meetings te blijven gaan en in verbinding te blijven, want door het positieve gevoel wat ik ervaar kan ik overmoedig worden en denken dat het niet nodig is om naar meetings te gaan of aan de stappen te werken en te zoeken naar een sponsor.

    Het is echt alleen voor vandaag. Vandaag drink en gebruik ik niet. Morgen start ik met een nieuwe fase in mijn leven. Ik heb een nieuwe baan. Gisteren mocht ik op gesprek komen en morgen mag ik al beginnen met werken bij een van de leukste kringloopwinkels van Nederland, al zeg ik het zelf. Dankbaar voor de kansen die alweer zo snel op mijn pad zijn gekomen. Een maand geleden leek alles nog uitzichtloos en nu sta ik ’s ochtends weer op met een glimlach en heb ik zin om de dag te beginnen.