Herstel

Honeymoon Phase

Momenteel zit ik voor mijn gevoel in de “Honeymoon Phase” van herstel. Dit wordt ook wel het vroeg herstel genoemd. Ik ben weer terug in herstel en terug in het programma na een terugval die toch wel ruim twee maanden heeft geduurd. Er waren momenten dat ik één dag of meerdere dagen clean blijf, maar uiteindelijk gaf ik de moed weer op en had ik voor mezelf genoeg redenen bedacht waarom ik mocht gebruiken. De wereld keerde zich toch tegen mij? De mensen deden mij toch pijn? Ik deed niks fout, maar gaf alles en iedereen de schuld. Hierdoor hoefde ik niet naar mezelf en mijn eigen aandeel te kijken en had ik een goed excuus waarom ik iedere dag besloot om weer mijn middel(en) op te pakken en me totaal te verdoven. Te verdoven van mijn eigen verdriet, boosheid, woede en angst.

Ik heb mezelf in een onveilige situatie gebracht en kan alleen maar heel erg dankbaar zijn dat er iemand op mijn pad kwam die mij uit deze situatie heeft gebracht. Ik vond het alles behalve leuk en het deed ongelofelijk veel pijn, maar achteraf was het de beste keuze. We zijn nu twee maanden verder sinds de terugval langzaam begon en het leven begint me weer toe te lachen. Ik heb fijne vriendschappen om me heen, oude “vrienden” losgelaten, werk aan mijn herstel door actief naar meetings te gaan en in contact te blijven met fellows. Ook heb ik besloten om met een andere sponsor aan te stappen te gaan werken. Een sponsor die ik fysiek vaker kan zien, waardoor ik mezelf minder goed kan verschuilen achter een mobiele telefoon: “Ja hoor, alles gaat goed”. Ik hoop dat ik snel weer kan beginnen aan de stappen met een nieuwe sponsor. Mijn stap één voor mezelf echt goed zetten.

Maar terug naar de Honeymoon Phase: het gebruik van middelen is gestopt. Er ontstaat momenteel een gevoel van heelheid en positiviteit. Ik hoor weer ergens bij. Er zijn alleen genoeg risico’s: te overmoedig worden, me teveel richten op werk en moeite met het stellen van prioriteiten. Ik zit vol energie en wil het liefste mijn agenda volplannen, maar het is belangrijk om mijn rust te bewaren. En vooral naar meetings te blijven gaan en in verbinding te blijven, want door het positieve gevoel wat ik ervaar kan ik overmoedig worden en denken dat het niet nodig is om naar meetings te gaan of aan de stappen te werken en te zoeken naar een sponsor.

Het is echt alleen voor vandaag. Vandaag drink en gebruik ik niet. Morgen start ik met een nieuwe fase in mijn leven. Ik heb een nieuwe baan. Gisteren mocht ik op gesprek komen en morgen mag ik al beginnen met werken bij een van de leukste kringloopwinkels van Nederland, al zeg ik het zelf. Dankbaar voor de kansen die alweer zo snel op mijn pad zijn gekomen. Een maand geleden leek alles nog uitzichtloos en nu sta ik ’s ochtends weer op met een glimlach en heb ik zin om de dag te beginnen.

11 reacties

  • Caroline Beumer

   Beste Janneke, wat beschrijf je mooi en openhartig je proces van vallen en opstaan en één dag tegelijk. Wow. Vol bewondering. En ik ben echt oprecht blij voor je dat je met je nieuwe baan een nieuwe start kunt maken.
   Het is je echt van harte gegund.
   Ik blijf je graag volgen. Caroline

  • Danny

   Volg je al een tijdje, vaker al een reactie geplaatst.
   Buitenom het feit dat ik mensen interessant vind, bewonder ik je doorzettingsvermogen! Cliché; leven gaat met vallen en opstaan, en jij doet het !! Waarschijnlijk het gevoel dat je in een hoek zit waar de klappen vallen en niet het idee dat je daar weg kunt komen. Voor velen herkenbaar.

   Vier kleine overwinningen, blijf trots op jezelf! Heel veel sterkte, succes met het overwinnen van dit duivels dilemma

  • Angelique

   Wat fijn om te lezen dat het allemaal de goede kant op gaat met je!
   Ga zo door he
   En geniet van je nieuwe baan

   Groetjes, angelique (twitter)

 • Odette

  Lieve Janneke,

  Je doet het super goed. Tuurlijk zijn er mindere dagen en het leven kan zeker een uitdaging zijn. Ik vind je sterk en positief (ja ik snap ook dat je dat wellicht niet altijd zo voelt). Je zelfreflectie is top. En mocht je het nog niet weten, niemand is perfect. Ik wens je veel plezier toe op je job en alle dingen die je daar mag beleven.

  Yo go girl!

 • René

  Janneke,

  Wat mooi om te lezen dat het weer goed gaat met je. Je schrijft er ook openhartig en goed over.

  Ga zo door en blijf je successen vieren!

 • Harry Bartelds

  Hoi Janneke,

  Je zit vol eneergie en vol plannen. Mooi en een terugval kan zich soms zo maar aandienen. Wat mij helpt is dagelijks mijn things to do lijst maak. Zo blijf ik bij de dag leven. Vanavond zo rond de klok van 20.00 uur pak ik de lijst en schrijf ik wat morgen ga doen. Aan het van de dag maak een balans op wat ik die dag wel gedaan wat ik had gepland en wat ik niet heb gedaan wat ik heb gepland. Het is mijn leven zo gegaan dat het meest heb gepland mislukt is. Dat wat mij wel gelukt dat is gelukt mede dankzijn de steun van mijn lieve mooeder, mijn kinderen, mijn broers , mijn zussen , vrienden sportvrienden en muziekvrienden. Zonder hun steun was het helemaal niks geworden. En ik moet je zeggen bevalt mij uitstekend bij de dag te leven. De dag sluit ik altijd af met een aantekening te maken waar ik dankbaar voor ben. Sterkte met alles wat je aan het doen bent. Hou vol!
  Het leven zelf heeft onuitputtelijke veel mogelijkheden in zich zinvol te zijn. (
  citaat Viktor E Frankl auteur boek de zin van het bestaan)

  Harry

 • Frederik Onstein

  Beste Janneke,

  Ik kan me totaal geen beeld vormen hoe het is om te ervaren wat jij ervaart of hebt ervaren, puur vanwege het feit dat bij mij zelfs een kratje bier een jaar later er nog zou staan (tuurlijk zijn er wel een paar genuttigd). Dat neemt niet weg dat ik wel ontzettend veel bewondering heb voor mensen die zo weten door te zetten en vol goede moed proberen het beste uit hun leven te halen!

  Ikzelf ben altijd al fan geweest van film quotes, deze vind ik wel bij jou passen op dit moment “without disappointment you cannot appreciate victory” het leven gebeurd met vallen en opstaan, maar zonder het vallen kan je echt niet genieten van het opstaan.

  Ik wens je heel veel sterkte en succes toe. Onder aan de streep voel ik dat jij een winnaar bent!!

 • Rianne

  Lieve Janneke,

  Zo trots op jou dat je het zo goed doet. En natuurlijk is het soms lastig en gaat het misschien even fout, maar jij krabbelt weer overeind en gaat door. Heel fijn dat je een leuke baan hebt gevonden en dat je een leuke sponsor hebt. Ga zo door en het leven lacht je weer toe. Bij elke fase gaat er een deur dicht, maar ook weer een andere deur open. 😊😘

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *