• Herstel

  Twee maanden en verder

  Het is weer even geleden dat ik hier wat geschreven heb. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Voornamelijk eind januari werd ik ineens verrast met het coronavirus. En wat was ik er ziek van. De eerste weken voornamelijk in bed en nu nog iedere dag bezig om m’n conditie weer op peil te krijgen. Hierdoor ging (onbewust) het stukje herstel wat naar de achtergrond.

  Maar nog steeds vier ik bij het einde van de dag een klein feestje. Trots. Iedere zaterdag probeer ik er weer even bij stil te staan, weer een week verder. Hoe ging het? Hoe voelde ik me? Was het makkelijker dan de week daarvoor? en ga zo maar door.

  Inmiddels zijn er twee en een halve maand verstreken. Corona zorgde voor een kleine terugslag richting het donker, maar ik zie langzaam weer wat meer licht. Lichamelijk ben ik er nog niet. Dat is soms best lastig te accepteren. Het niet over mijn grenzen mogen gaan, maar hoe doe je dat? Ik ben jarenlang over alle grenzen gegaan die mijn lichaam aangaf. Nu moet ik leren lief te zijn, te luisteren, want alleen dan kan het beter worden.

  Maar ik blijf leven, vechten, leren, vallen en weer opstaan, doorgaan, voelen, ervaren, huilen en vooral heel veel lachen.

 • Herstel

  Voorbij de eerste maand

  Vandaag heb ik iets te vieren, of misschien is vieren niet het juiste woord. Maar trots zijn op jezelf, dat kan altijd. Meer dan een maand zonder ‘mijn middel.’ Namelijk vandaag precies vijf weken.

  Vijf weken waarvan de eerste drie aardig te doen waren. Ik kon de wereld aan en niks was me teveel en/of te moeilijk. Maar dan komt het. De donderslag. Het is een beetje te vergelijken met rouwen. Rouwen om een periode die naast heel veel narigheid ook mooi kon zijn. Rouwen om een bepaald gevoel dat je er van kreeg en nu niet meer kan hebben. Rouwen om de mensen die je hebt leren kennen en waar je nu niet langer meer mee om kan gaan. Ik vond het altijd maar raar als mensen zo’n periode vergeleken met rouwen, maar nu ik er zelf middenin zit begrijp ik het. Het is echt zo.

  Steeds vaker besluipt mij het gevoel en de gedachte van een keer terug naar dat gevoel kan geen kwaad. Maar dat is juist het probleem. Het kan wel kwaad. Ik vind het leven af en toe best lastig, zeker nu alles binnenkomt tot in de diepste poriën van het lichaam. Er is geen vluchten meer. Alles moet onder ogen gezien worden en ervaren, gevoeld worden. Dat is best wel eng.

  Maar we zetten door. Iedere dag is weer een nieuwe. Iedere dag kan ik er voor kiezen om vandaag niet te gebruiken. Tegenslagen zullen er altijd zijn, maar ik hoop dat het ooit een dag komt dat ik er beter mee om kan gaan. Niet het gebruiken meer zie als eerste redmiddel. En ook niet meer langer situaties uit de weg zal gaan.

 • Herstel

  De eerste twee weken

  De eerste twee weken zonder gebruik zijn voorbij. Gebruik van 3mmc. Nooit eerder heb ik dit zo direct gezegd totdat ik een bericht plaatste op social media. Ik vond het eng om te delen aan welke drug ik eigenlijk zo verslaafd ben geraakt door de jaren heen. Het is geen bekende drug waar duizenden verhalen over bestaan van mensen die overlijden, misdaden plegen etc. 3mmc is een drug die overal (nog) legaal te verkrijgen is op het internet en dus niet als zodanig ernstig wordt beschouwd.

  Wat is overigens belachelijk vind, want inmiddels zijn er meerdere verhalen bekend die toch wel erg schokkend zijn over deze drug. Mensen die zwaar verslaafd zijn geraakt, vreselijke dingen hebben gedaan onder invloed en bijna overleden zijn, of zelfs zijn overleden.

  Ik had een hoop negatieve reacties verwacht, maar ik kreeg berichten van mensen die zich in mij herkende, die het ook gebruikte of zich zorgen maken over iemand anders die het ook gebruikt. Ik vind openheid daarom ook zo belangrijk, weg met die taboes, zeker op verslaving. Mensen zien het nog altijd als eigen schuld, maar niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Die denkwijze zouden we uit de wereld moeten hebben.

  Ik ben nu twee weken en één dag clean. Ik leef dag voor dag. Ik geniet. Ben iedere ochtend weer blij als ik fris opsta en een volledige nacht heb geslapen. De feestdagen zijn voorbij en ook die heb ik goed kunnen doorstaan. Het ‘echte’ leven staat morgen weer voor de deur. Ik probeer me nog niet te druk te maken over de dag van morgen, maar te genieten van ieder moment. Te kijken naar iedere dag, soms ieder uur. Op naar weer een dag.

 • Herstel

  Blijft het zo makkelijk

  Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de lieve reacties, steunende woorden en de vele mensen die de tijd hebben genomen om mijn blog te lezen. Hartelijk dank. Jullie geven mij net weer dat stukje extra motivatie om door te gaan met deze blog, maar ook vol voor mijn herstel te gaan.

  Eerlijk gezegd sta ik er van te kijken hoe goed de eerste dagen gaan. Het lukt me makkelijk om niet aan middelen te denken. Ik mis het eigenlijk ook nauwelijks. Soms komt het wel even m’n hoofd binnenwandelen. Fluisterend of soms schreeuwend, maar ik heb het niet nodig.

  Maar ik vind het bijna eng hoe goed het gaat en gemotiveerd ik ben. Natuurlijk vind ik het ook heel erg fijn en geniet ik van ieder helder moment, maar wanneer komt die donderslag? Wanneer komt dat intense verlangen naar verdoven? En wanneer sta ik op de rand van wel of niet gebruiken? Het kan toch niet voor altijd zo makkelijk en goed blijven gaan?

  Ik heb nu de rust, ervaar geen druk van de buitenwereld. Maar wat als mensen straks weer dingen gaan verwachten, wat als ik weer dingen van mezelf ga verwachten. Blijft het dan nog steeds zo makkelijk? Ik kan moeilijk voor altijd stil blijven staan en alleen vooruit denken. Vroeg of laat zullen er stappen gezet moeten worden om het leven weer zo ‘normaal’ mogelijk te leiden. Leiden en niet langer meer lijden.

  Ik vind de toekomst best een eng en groot iets. Het lukt me niet altijd om te leven in het hier en nu en het minder klein te maken. Maar ik doe mijn best.

  Voor nu wens ik jullie hele fijne kerstdagen en alvast een mooi en gezond 2021.

 • Herstel

  Langzaamaan helder

  Al enige tijd heb ik deze blog, maar nooit de juiste woorden gevonden of ideeën om iets met deze blog te doen. Tot nu. Misschien komt het door het einde van het jaar wat nadert, of de feestdagen die voor de deur staan. Terugdenkend aan het afgelopen jaar weet ik dat ik het in 2021 helemaal anders wil gaan doen. Of dat gaat lukken is natuurlijk nog maar de vraag. Maar misschien kan ik met het begin van deze blog ook een nieuw begin maken richting een gezonder en gelukkiger leven, ja echt leven.

  Want wat was het een puinhoop de afgelopen tijd, of eigenlijk de afgelopen jaren. Zelfzorg was er niet tot nauwelijks. Langzaam of soms heel snel maakte ik mezelf kapot en zag ik de afgrond steeds dichterbij komen. Vaker dacht ik het licht te hebben gezien, maar vroeg of laat viel ik weer terug, en iedere keer een beetje harder en langer.

  Ik ben verslaafd en dat zal ik ook altijd blijven. Nog steeds vind ik het lastig om dat hardop te zeggen of op te schrijven. Maar ik wil niet langer meer leven in mijn actieve verslaving. Ik zet nu voor eens en altijd een stok voor mezelf achter de deur. Als het me dit keer niet lukt op eigen kracht dan besluit ik intern te gaan. Maar ik ga er keihard voor knokken om het niet zo ver te laten komen.

  Ik wil mijn verhaal delen, voor anderen, maar ook voor mezelf. Het geeft mij weer extra motivatie om niet terug te vallen in oude, negatieve gewoontes. Ik wil en ga niet langer meer vluchten in zelfdestructie. Het is afgelopen, vanaf nu ga ik leven, genieten en bovenal heel goed voor mezelf zorgen. Mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn de afgelopen jaren achteruitgegaan en nooit meer vooruit. Nu is het moment om voor mezelf te kiezen en mijn herstel.