Herstel

De muurfase van herstel: Een tijdelijke strijd met blijvende kracht.

Introductie: In het proces van herstel van verslaving zijn er verschillende fasen die een persoon doormaakt. Eén van de meest uitdagende fasen is de zogenaamde “muurfase”. Deze fase wordt gekenmerkt door een gevoel van stagnatie, frustratie en weerstand. Het lijkt alsof je vastzit en geen vooruitgang boekt, maar in werkelijkheid is de muurfase een essentieel onderdeel van het herstelproces. In dit blogbericht zullen we dieper ingaan op de muurfase, wat het betekent en hoe je erdoorheen kunt navigeren.

 1. Definitie van de Muurfase: De muurfase is een periode in het herstel van verslaving waarin iemand geconfronteerd wordt met interne en externe obstakels die de vooruitgang belemmeren. Het kan een gevoel van stagnatie, onzekerheid en twijfel veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze fase normaal en vaak onvermijdelijk is in het herstelproces.

2. kenmerken van de muurfase

 • Emotionele uitdagingen: Tijdens de muurfase kunnen gevoelens van frustratie, boosheid, verdriet en angst naar boven komen. Het kan moeilijk zijn om met deze emoties om te gaan en ze kunnen de motivatie om verder te gaan beïnvloeden.
 • Zelfreflectie en confrontatie: De muurfase dwingt iemand om diep in zichzelf te kijken en confrontaties aan te gaan met de onderliggende oorzaken van verslaving. Dit kan emotioneel en mentaal veeleisend zijn, maar het is ook een kans voor groei en zelfontdekking.
 • Verandering van perspectief: Tijdens de muurfase kunnen eerdere overtuigingen en patronen ter discussie worden gesteld. Het kan leiden tot een heroverweging van waarden, doelen en identiteit.
 1. Navigeren door de Muurfase:
 • Accepteer de fase: Het is belangrijk om de muurfase te accepteren als een normaal onderdeel van het herstelproces. Het kan een teken zijn van groei en verandering.
 • Ondersteuning zoeken: Zoek steun bij mensen die je begrijpen en steunen in je herstelproces, zoals familieleden, vrienden, therapeuten of steungroepen. Praat openlijk over je gevoelens en uitdagingen.
 • Zelfzorg: Besteed extra aandacht aan zelfzorg tijdens de muurfase. Dit kan onder andere betekenen dat je voldoende rust neemt, gezond eet, regelmatig beweegt en ontspanningsoefeningen doet.
 • Hulpbronnen gebruiken: Maak gebruik van therapeutische hulpmiddelen en technieken, zoals cognitieve gedragstherapie, meditatie, mindfulness of creatieve expressie. Deze kunnen helpen bij het omgaan met de obstakels en het bevorderen van persoonlijke groei.
 1. Het doorbreken van de Muurfase:
 • Zelfreflectie en inzicht: Gebruik de muurfase als een periode van zelfreflectie en zoek naar inzicht in jezelf en je herstelproces. Identificeer patronen, overtuigingen en gedragingen die je tegenhouden en werk eraan om ze te veranderen.
 • Doelen stellen: Stel realistische en haalbare doelen voor jezelf tijdens de muurfase. Het behalen van kleine mijlpalen kan een gevoel van vooruitgang en voldoening geven.
 • Geduld en doorzettingsvermogen: Blijf geduldig en geef niet op. De muurfase kan lang duren, maar met doorzettingsvermogen en veerkracht kun je er doorheen breken.

Conclusie: De muurfase in het herstel van verslaving is een uitdagende periode waarin iemand geconfronteerd wordt met obstakels en weerstand. Het is belangrijk om te beseffen dat deze fase normaal en onvermijdelijk is in het herstelproces. Door de muurfase te accepteren, ondersteuning te zoeken, zelfzorg toe te passen en geduldig te blijven, kun je uiteindelijk doorbreken en verder gaan op je herstelreis. De muurfase is een tijdelijke strijd, maar met blijvende kracht kun je je herstelproces voortzetten en een gezonder en vervullend leven leiden.

2 reacties

 • Liesbeth

  Wat een Goede omleg
  Een tip verwijs in jouw stukje waar je schrijft dat jij je het moeilijk hebt met zolang door te werken dat oonn km dat bij Jouw herstelproces hoort dan krijg je andere reacties verwijs gewoon naar dit stukje goed dat je benadrukt dat het “tijdelijk is! Dank hiervoor als je deze hobbel genomen hebt ben je weer verder !
  Succes en sterkte geeft je alleen maar zelfvertrouwen en kracht 🕯️🙏💪🧸❤️

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *