Herstel

Toekomst

Allereerst wil ik jullie, mijn lezers bedanken voor alle positieve, helpende en mooie reacties op mijn voorgaande berichten. Vandaag heb ik dankzij een opdracht voor de opleiding ervaringsdeskundige die ik momenteel volg via Laudius mogen nadenken over de toekomst. Dat wil ik niet, want ik leef alleen voor vandaag en de toekomst is me te “onhelder”

Toch deed ik het. Ik begon met typen en al vrij snel had ik de juiste woorden op papier. Ik wil mijn toekomst plannen ook graag met jullie delen. Ik hoop dat er iets van deze plannen uit mag komen.

In een wereld waar verslaving een steeds groter probleem wordt, geloof ik dat we een verandering kunnen bewerkstellingen door middel van voorlichting, begeleiding en het delen van persoonlijke ervaringen. Mijn passie ligt in het helpen jongeren die worstelen met verslaving en het empoweren van ouders en docenten om de juiste ondersteuning te bieden. Ik wil mijn eigen ervaringen in de verslavingszorg gebruiken om anderen te inspireren en hen de tools te geven die ze nodig hebben om te herstellen en een positieve toekomst op te bouwen. 

Het begon allemaal met mijn eigen reis naar herstel. Ik heb persoonlijk de pijn en de verwoesting ervaren die verslaving met zich meebrengt. Maar te midden van de duisternis vond ik een sprankje hoop: de kracht van ervaringsdeskundigheid. Door naar de verhalen van anderen te luisteren, ontdekte ik dat ik niet alleen stond in mijn strijd en dat herstel mogelijk was. Deze ervaring inspireerde me om anderen te helpen door mijn eigen verhaal te delen.

Ik geloof sterk in de kracht van preventie en vroegtijdige interventie. Daarom wil ik mij richten op jongeren, die vaak kwetsbaar zijn voor de verleidingen en risico’s van verslaving. Ik wil naar scholen gaan en voorlichtingen geven over wat verslaving echt is, welke vormen het kan aannemen en hoe verslaving het leven van mensen beïnvloedt. Ik wil hen bewust maken van de waarschuwingssignalen en hen helpen om de juiste keuzes te maken.

Maar mijn doel gaat verder dan alleen voorlichtingen geven. Ik wil ook actief betrokken zijn bij het begeleiden van jongeren die al met verslaving te maken hebben. Ik wil een veilige en ondersteunende omgeving bieden waarin ze hun verhaal kunnen delen en begrepen worden. Door mijn eigen ervaringen kan ik een bron van hoop en inspiratie zijn, en ik wil hen laten zien dat er altijd een weg is naar herstel en een gezond leven. 

Maar ik besef me ook dat verslaving niet alleen het individu treft, maar ook degenen om hen heen. Daarom wil ik mijn kennis en ervaring ook delen met ouders en docenten. Ik wil hen de tools leren geven om verslaving te herkennen, effectieve communicatiestrategieën te ontwikkelen en de juiste ondersteuning te bieden aan diegenen die ze liefhebben. Samen kunnen we een verschil maken en de cyclus van verslaving doorbreken. 

Mijn reis in de verslavingszorg is er een van persoonlijke groei, veerkracht en hoop. Door mijn eigen ervaringen te omarmen en ze om te zetten in een kracht, kan ik anderen helpen. 

voor cursusinformatie: https://www.laudius.nl/cursus/ervaringsdeskundige

6 reacties

 • Stien den Braber

  Dat is een mooie hoopvolle blik op de toekomst!
  En weet je, het gaat in de toekomst toch vaak anders dan je denkt, juist daarom is het slim om je voornemens af en toe nog eens terug te zoeken. Het is mischien geen rechte weg, maar met kronkelpaadjes kom je er ook.
  Groetjes,
  Stien

 • Elisabeth Smelik

  Janneke wat een prachtig streven. Ik geloof in jou en dat je het kan. Wat geweldig dat je ouders en belangrijke anderen ook wilt betrekken in dit proces.
  Daar werd vroeger nooit aan gedacht. Ik volg al jouw verhalen al lang op Twitter. Ik geef vaak gern reactie, omdat anderen het al zeggen. Willem Wouda kan je steunen als je het erg moeilijk hebt. Hij volgt jou ook. Zo zijn er meerderen, maar hij is beslist top. Veel succes met je nieuwe baan. Ik wens jou alle goeds. In het hier en nu fijn blijven leren.
  Ook al is het voor de toekomst, want die komt vanzelf!
  Groetjes
  Elisabeth

 • Joop

  ITHACA

  Wanneer je je reis naar Ithaca aanvangt,
  bid dan dat de weg lang mag zijn,
  vol avontuur, rijk aan stof tot kennis.
  Wees niet bang voor de Lestrygonen
  en de Cyclopen en de toornige Poseidon.
  Je zult volk van dat soort nooit tegenkomen zolang
  je gedachten verheven blijven en
  fier gevoel je lichaam en geest vervult.
  Je zult de Lestrygonen nooit ontmoeten,
  noch de Cyclopen en de grimmige Poseidon,
  als je ze niet in je ziel met je meedraagt,
  als je ziel ze niet voor je oproept.

  Daarom, bid dat de weg lang mag zijn,
  dat het vele zomerochtenden moge geven,
  dat je zo vol vreugde, zo vol genot
  nooit eerder geziene havens aandoen mag!
  Blijf rondhangen op Phoenicische markten
  en koop er vele schone zaken:
  parelmoer en koralen, amber en ebbenhout
  en zoetgeurende parfums van allerlei soort.
  Koop zoveel zoetgeurende parfums als je kunt.
  Bezoek massa’s Egyptische steden,
  om er te leren, te leren van hen die kennis bezitten.

  Houd je geestesoog steeds vast op Ithaca gericht,
  daar te komen is je uiteindelijke doel.
  Maar haast je vooral niet,
  je reis kan beter jaren en jaren duren.
  Werp er desnoods pas het anker uit wanneer je al oud bent,
  rijk aan alles wat je onderweg hebt verworven,
  maar zonder nog iets van Ithaca te verwachten.
  Ithaca schonk je die heerlijke reis,
  maar nu heeft ze je niets meer te geven.
  En al tref je er niets aan, dan heeft ze je toch niet bedrogen:
  met alle wijsheid die je vergaard hebt, met zoveel ervaring,
  begrijp je dan stellig wat Ithaca’s zeggen willen.

  Konstantinos P. Kaváfis
  vertaald door Cornelis Buddingh’

 • Richelmo Esposito

  Wow wat mooi en een prachtig en indrukwekkend doel om naar te streven. Maar ik wil je adviseren om de druk voor jezelf niet te groot te maken of de lat te hoog te leggen. Ik ben bang als het eventueel te zwaar voor je wordt, je daar een terugslag van zou kunnen krijgen waardoor je misschien zou kunnen gaan twijfelen aan jezelf. Twijfelen over je doelstelling moet je nooit doen maar de praktijk zou over kunnen zorgen dat er drempels op je weg worden gegooid waardoor het moeilijker voor je wordt gemaakt. Ik volg je nu sinds kort op Twitter en je bent volgens mij een lieve vrouw met een liefdevol hart, zeker ook voor je poes/kat. Deze wereld is vaak te hard voor mensen die een liefdevol hart hebben voor hun medemens en de dieren om ons heen. Ze worden vaak onder gesneeuwd omdat ze andere prioriteiten belangrijker vinden dan bijvoorbeeld geld of een carrière of het stichten van een gezin etcetera. Ik heb een oom,mijn lievelingsoom verloren aan een overdosis drugs ( hij was vanaf zijn tienerjaren verslaafd,eerst aan hash/wiet en daarna aan heroïne ) toen ik zo’n 20 jaar was. Het werd te zwaar voor hem had alles geprobeerd om ervandaan te komen zelfs een tijdje naar Israël werken in een kibboets maar niets hielp. Uiteindelijk stapte hij dus vrijwillig uit het leven. Geef nooit op lieve Janneke gaat het minder slechter, vraag dan hulp aan die mensen om je heen die van je houden. Maar zorg er ook voor dat je de druk voor jezelf niet te snel te groot maakt. Ik ken je verder niet echt natuurlijk en hoe krachtig en sterk je bent maar ik hoop dat al je dromen waar worden en dat deze doelstellingen die je hier in je blog weergeeft uit komen. Ervaringsdeskundigen zijn zeker belangrijk in deze verwarrende en steeds harder wordende wereld . Vriendelijke Groetjes en Hugs Richelmo 👋🏻🤗👍🏻✌🏻💪🏻🌹🌹🌹

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *