Herstel

Een nieuw begin

Sinds een maand heb ik mijn leven compleet omgegooid. Heb ik een nieuwe start met mezelf gemaakt. Dit wil ik dan ook graag met mijn blog doen. Mijn weg in herstel vastleggen op digitaal papier.

Ik was er een aantal maanden geleden van overtuigd dat ik op de goede weg was. Ik gebruikte tenslotte geen harddrugs zoals cocaïne meer. Maar achteraf bleek dit een grote leugen tegenover vrienden, familie maar vooral tegenover mezelf. Ik was er heilig van overtuigd dat ik op een gezonde manier kon omgaan met alcohol. Af en toe wat benzodiazepines om goed te slapen. Oh en voor de pijn wat opiaten zoals oxycodone, want paracetamol was niet snel en goed genoeg.

Ik ben verslaafd aan het willen verdoven. Niet alleen van de lichamelijk pijn, maar alle pijn. Het verdriet en de angst. Ik voelde me goed na mijn eerste drankje, lijntje en pilletje, maar dat veranderde al snel. Ik raakte de controle kwijt over de hoeveelheid en de controle raakte ik kwijt over mezelf en mijn eigen gedrag en denken. Ik werd er geen leuker mens op. Ik werd boos, onredelijk, verdrietig en had mezelf niet in de hand. Schopte letterlijk en figuurlijk om mij heen en het moest gaan zoals ik het wilde.

Iedereen kreeg de schuld. Iedereen kreeg ervan langs. Mijn overmatig drank-en drugsgebruik was niet mijn schuld, maar de schuld van anderen. Ik nam geen verantwoordelijkheid. Ik deed alsof ik op de goede weg was, maar dat was ik niet. Ik geloofde het alleen echt. Totdat het een maand geleden uit de hand is gelopen. Ik werd opgenomen, gedwongen. Daar zag ik pas in hoe ik al die jaren bezig was met mezelf kapot te maken en de mensen om mij heen. Hoe wat ooit zo leuk was begonnen nu een totale nachtmerrie was geworden. Een nachtmerrie die bestond uit ziekenhuis, ambulance en politie.

Vandaag ben ik 34 dagen in herstel van een drank-en drugsverslaving. Binnenkort start ik met een intensieve deeltijdbehandeling. Ga ik misschien/waarschijnlijk wonen in een safehouse. Voor nu werk ik intensief aan herstel doormiddel van meetings, de 12 stappen en het contact met fellows en fella’s.

Het werkt als je eraan werkt.

23 reacties

 • Monique

  Lieve onhelder,

  Ik ken je niet persoonlijk maar volg je op Twitter.
  Ik vind je een hele sterke vrouw die weet wat ze wil.
  Ga er voor…de weg is zwaar en er zullen vele beren op de weg zijn..maar het gaat je lukken..

  Succes en zet hem op🍀🍀

 • Brenda

  Wat goed om te lezen Janneke en wat dapper dat je het allemaal met ons deelt.
  Je bent van de zelfde leeftijd als mijn dochter en het raakt me dat je al zo jong de weg kwijt was.
  Ik gun je een nieuwe start en een mooie weg omhoog.
  Wat fijn dat je nu goede hulp hebt.
  Dankjewel voor je openheid en het kijkje in je leven, Brenda (van Twitter) 🍀

  • Ruben

   Hoi Janneke,

   We kennen elkaar niet persoonlijk, maar ik volg je op twitter. Ik wens je het allerbeste en heel veel succes. De manier waarop je schrijft en de “koe bij de hoorns vat” is heel pakkend. Ik weet zeker dat het je gaat lukken!

   Veel liefs, Ruben.

 • Danny

  Eerste stap naar herstel is het erkennen van je probleem.
  Het afkicken kan lastig zijn, maar de grootste uitdaging is om nuchter te blijven, niet voor een half jaar maar voor altijd.
  Zullen altijd momenten in je leven komen waardoor je weer op het punt staat om …. juist omdat het “vertrouwd” is, je weet dat de innerlijke pijn daarmee gestopt gaat worden. Alleen de nasleep zal uiteindelijk erger worden.

  Mensen die jou echt lief hebben zullen je vergeven, vergeten zal lastig zijn. Damage control is hierin een sleutelwoord.
  Open- en eerlijkheid, even door het stof zal werken.

  Heel veel succes, sterkte en kracht!
  Een twittervolger 😉

  • Piet

   Sterk is een mens die weet wat die doet en er voor gaat.
   Sterk is een mens die hulp vraagt waar nodig.
   Sterk is een mens die herkend waar zijn mindere kanten zijn.
   En Sterk is Janneke die een begin heeft gemaakt om er nog sterker uit te komen.
   Sterkte en veel succes.
   Mensen leven met je mee gezien de reacties. Succes Piet

 • Martin

  Hai janneke..

  Wat mooi omschreven en eerlijk hoe je naar je zelf kijkt..
  Ga zeker meer lezen als je verder in je herstel bent en je ervaringen deelt.

  Mijn ervaring is hoe beter je de basis legt in de 12 stappen in het begin.. hoe beter het is voor je/mijn herstel.
  Je weet zelf ..geniet ik steeds meer van een totale abstinece leven.. het is hard werken maar zeker de moeite waard.
  Bij mij gaat herstel in fases..
  Blijf vooral delen dan zal ik ook mijn ervaringen delen.

  Wens je veel wijsheid en kracht toe en denk er om we doen het samen..met de fellows.
  Jij levert het werk wij leveren ondersteuning begrip en liefde en de ervaring.
  Trots op jouw hoe je dit doet.. eerlijkheid openheid van geest en de bereidwilligheid die je nu toont. Stap 1.. waar je vandaan komt telt niet.. waar je heen gaat wel..
  We worden bevrijd van de ziekte verslaving..

  Met vriendelijke groeten martin herstellende verslaafde🔷️🙏🏻❤️

  • Janneke

   Bedankt Martin, niet alleen voor deze reactie, maar de steun die ik heb mogen ontvangen de afgelopen tijd van jou. Jij herkent het als een geen ander en ik vind het mooi om te lezen hoe jij jouw weg in herstel hebt gevonden en daar iedere dag nog zoveel uit weet te halen.

 • Ed

  Hee Onhelder, ik volg je al een tijdje op Twitter. Vind het rot om te lezen dat het niet goed met je ging terwijl ik online wel het idee kreeg dat je alles wel op de rit had. Niet meer in de maling nemen hoor. Wees gewoon eerlijk als het niet lukt, dan kunnen we je een knuffel geven en je laten weten dat we er ook zijn als het klote is. Ga ervoor, je hebt die troep niet nodig! Heel veel sterkte.

 • Karel van der Vate

  Wat een dappere keuze heb je gemaakt, Janneke. Ik wens je genoeg liefde om je heen om deze berg te kunnen beklimmen. Heel veel sterkte! En liefs.

 • Lisanne

  Lieve Janneke,

  Ook die vorige periode was een weg, een tussenstap die je nodig had om hier te komen. Ik ben nog altijd trots op je, voor elke stap die je maakt. Je vecht zo hard, met vallen en opstaan… dat wordt gezien 💚

  Veel succes met het volgende stukje 💪🏻

 • Ard

  Hallo Janneke.
  Dapper om er over te schrijven. Heel veel succes en sterkte met je strijd! Het gaat je lukken, het moet.
  Ik heb in mijn omgeving ook een verslaafde aan drugs en hoop ook van je te kunnen leren begrijpen, het is moeilijk om er mee om te gaan als niet verslaafde. Althans dat lieg ik, ik ben zelf ook verslaafd aan nicotine.
  Nogmaals veel succes!!
  Groeten Ard.

 • Liesbeth

  Janneke ik heb je leren kennen via twitter, het raakte me, ik vind het knap hoe je uit dit diepe dal omhoog klautert.

  Goed te lezen dat je bij de gedwongen opnamr opeens weer het lezen ontdekte
  Dat raakte me

  Ik wens je veel kracht, en liefde toe om je nieuwe levenspad te bewandelen er zullen veel ups en downs volgen je kunt het daar ben ik van overtuigd.
  ❤️👌🍀

 • William

  Lieve Janneke.
  Nu ben je goed bezig. Je bent zo open en eerlijk. Een geweldenaar ben 💪🧡. Naar ‘ons’ toe ben je niet onhelder meer. Misschien moet je eens afstand doen van die ‘naam’. Heel veel succes meid 👍😊

  • Janneke

   Die naam zal altijd van betekenis blijven voor mij. Ik had die naam al voordat ik mijn eerste middel had gebruikt. Het doet me dus juist ook terugdenken aan die tijd. Het is een soort van weg geworden in mijn bestaan, die naam.

 • Ceja

  Ik ben random op je Twitter terecht gekomen, het moest blijkbaar zo zijn.
  Ik ben een alcohollist al heb ik 7 jaar geleden mijn laatste drankje gedronken.
  Het leven in herstel en helder is het zo meer dan waard!! Ik hoop dat je dat blijft ervaren.
  Ik blijf je volgen en steunen op de achtergrond, je bent niet alleen !

  • Janneke

   Hoi Ceja,

   wat fijn om te lezen dat jij je weg in herstel hebt gevonden en dat je het ook als zo positief ervaart. Mensen zoals jij, met een lange cleantijd, zijn de reden voor mij om door te gaan. Spreek het uit, je kan zoveel mensen inspireren.

 • Madeleine

  Hej Janneke, ik volg je nu een tijdje op Twitter en vind je buitengewoon dapper. Je openheid, je moedige stappen, doorblijven gaan, niet opgeven en echt voor jezelf kiezen. Heel veel succes, sterkte, doorzettingsvermogen en liefde op je pad naar helderheid en jouw eigen-wijze leven leiden. Ciao Madeleine

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *