eerlijke post

Overgave

Ik ben bang.

Herstellen van een verslaving betekent voor mij overgave. Accepteren dat ik het niet alleen kan en hoef te doen. Dat ik machteloos sta tegenover mijn gedachten die mij leiden naar het middel en machteloos sta tegenover het middel zelf.

Maar ik wil het nog te graag op wilskracht doen. Ik wil mezelf keer op keer bewijzen. Mezelf bewijzen dat ik wel normaal kan drinken en/of gebruiken. Maar ik weet wat de uitkomst zal zijn zodra ik de eerste tot mij neem. Mijn wilskracht zal het verliezen van de verslaving.

Ik ga naar meetings, werk met mijn sponsor aan de twaalf stappen, sta in contact met fellows, maar dat is niet genoeg. Ik moet accepteren dat ik machteloos sta. Soms denk ik het kwijt te zijn.

Ik ben bang voor de gevoelens die ik voel en de gedachtes die ik denk. Gevoelens en gedachtes die ik niet meer kan en wil verdoven, maar het is eng. Eng om te voelen en eng om te denken.

Verslaving stopt niet wanneer het middel weg is. Het zit in zoveel meer. Ik moet altijd meer en beter van mezelf. Ik kan geen genoegen nemen met minder en het resultaat moet altijd beter zijn dan de vorige keer. Rust durf ik mezelf nauwelijks te gunnen. Ik zit nog altijd in de overtuiging dat stilstaan achteruitgang is.

Ik vind het lastig om te moeten toegeven dat ik het niet op wilskracht kan, maar aan de andere kant ben ik blij dat ik het niet meer op wilskracht hoef te doen. Ik hoef niet meer boos op mezelf te worden omdat het me weer niet is gelukt; de afspraken die ik elke dag weer met mezelf maakte om te stoppen of te minderen. Ik mag toegeven dat ik machteloos sta. Ik mag mezelf overgeven aan een macht groter dan ik.

26 reacties

  • Minka

   Janneke wat goed dat je je zo kwetsbaar opstelt. Ik kan me niet voorstellen wat je door moet maken maar ik hoop zo dat het je lukt! Je bent nu al een topper en ga zo door dan kom je er echt wel ❤️

  • Jurgen van der Linden

   Ik vind het een hele stoere en moedige stap van je! He bent een kanjer! En weet dat er hierna ruimte komt in je.. ruimte die je nodig hebt om verder te groeien..als persoon en als mens.he hoeft het zeker niet alleen te doen.gied dat je mensen om je heen hebt..
   Sterkte en hou vol! Een dikke knuffel uit Brabant!!😘

  • Eldo

   Als ik alles zo van je lees, ontdek ik geen machteloosheid. Door alles wat je nu aan het doen bent heb je de machteloosheid al aan de kant gezet. Ik denk dat je super goed bezig bent en tuurlijk blijft er angst in je hoofd zitten. Maar volgens mij kan je meer aan dan je zelf denkt. Dikke knuffel

   • Ed

    Stilstand, achteruitgang?
    Stilstand of beter stilstaan kan in eerste instantie heel ongemakkelijk voelen. Pas als je de bereidheid kan vinden om dat ongemakkelijke gevoel toe te laten, zul je kunnen ervaren hoeveel moois er in stilstand zit.

 • Mark Korshuize

  Wees minder hard voor jezelf en zet de lat voor jezelf een stuk lager om hem daarna steeds een stukje naar voren te schuiven.
  je bent super goed bezig en dat vertel je jezelf te weinig

 • Veiligheidinverbinding

  Even weinig woorden, maar ik wil wel zeggen dat ik al een tijdje je worsteling hiermee volg en dat ik je een heel dapper mens vind en toegeven dat je het niet alleen kan is al zo’n reuze stap en zo dapper ook. Kwetsbaarheid is niet makkelijk dat weet ik ook uit ervaring maar toch is het erkennen van die kwetsbaarheid ontzettend krachtig. Veel succes met je pad naar herstel. ❤

 • Alex

  Mooi geschreven maar denk niet te veel na. just for today ben je clean. Diegene die het langst clean is, is diegene die vanochtend het vroegst is opgestaan.
  60 dagen is super knap maar heel pril blijf weg bij alles wat je in verleiding kan brengen (people places, and things ) hou vol!

  “Yesterday is but a dream, and tomorrow is only a vision, but today well lived makes every yesterday a dream of happiness and every tomorrow a vision of hope.”

 • Gerben Karsch

  Wees bang. Het helpt want het geeft inzicht. En wees niet te hard voor je zelf. Ik kan niet uit ervaring praten, godzijdank niet, maar door die angst te erkennen ben je erg goed op weg.

 • Edwin

  En toch blijf ik zeggen dat ik het verrekte dapper en krachtig vind dat je “ons”, de boze buitenwereld een kijkje durft te geven in deze wereld.
  Dingen waar een ander niet aan denkt, of te gemakkelijk over denkt krijgen net een ander inzicht.
  Je beschrijft ups, maar ook de downs, en dat is heel dapper.
  En keer op keer kan ik, kunnen “wij” je alleen maar veel kracht wensen om door te kunnen zetten.

 • Peter Bakker

  Het accepteren dat we niet volmaakt zijn, dat doen we allemaal. Overgeven is niet erg, wanneer je hiermee ee andere weg inslaat en verder gaat, leert vooruit te kijken. Het achterom kijken bliven we doen, dan weten we ook wat we achter willen laten.
  Je bent goed bezig en ik wens dat je dit van jezelf ook zo ziet.

 • peter bennema

  Hallo Janneke, indrukwekkend hoe je jouw gevoelens, gedachten beschrijft. Blijven doen, geeft houvast hoop ik. goed bezig, lange weg. je mag jezelf best eens een rustgevend schouderklopje geven hoor. blijf je volgen. hou je haaxx

 • Andre

  De macht groter dan ons heeft ons ook op elkaars pad gebracht. Ik voel precies wat je bedoelt met wilskracht en het perfect willen doen.

  Weet dat die macht trots op je is in hoe je het doet. Een fout is een leermoment.

 • Astrid

  Kleine stapjes zijn ook stapjes. Als je het nu niet op wilskracht doet, waar doe je het dan op? Ik denk nl dat je het juist op wilskracht doet. Want jij WILT niet meer gebruiken. Je komt er wel!!!

 • Dave atomica

  Je bent goed bezig, ik volg je al enige tijd op twitter en waardeer je doorzettingsvermogen. Het is soms(vaak) lastig en moeilijk maar de wil is er en waar een wil is, is een weg.

 • Stoofke

  WoW, je schrijft altijd zo mooi, van zo diep van binnen en ik weet dat je op een dag, zonder veel achteruitkijken fier zal zijn dat je overwint. Neem je tijd zodat het voorgoed verdwijnt.
  Heb ondertussen ook 2 zware verslavingen achter de rug en ik weet wat je bedoelt. Verslaving speelt met je brein, het fluistert alleen maar goeds tegen dat stemmetje dat die verslaving voedt.

 • Liesbeth

  Wat doe je het goed verwoorden ik begrijp dat je bang bent fijn goed dat je het van je afschrijft debk dat het big niet doordringt dat je op de Goede Weg bent je voelt het zet je aan het denken! Zo positief je komt er wel, Janneke ❤️🍀🙏

 • Henk van Maaren

  De verslaving blijft, ALTIJD! J moet alleen leren om niet te gebruiken. Gewoon NIET. Half stoppen gaat niet, het is alles of niets! Wat- en hoeveel steun of je ook krijgt, je moet het alleen doen. Dag voor dag! Uiteindelijk word het steeds makkelijker. Sterkte!

 • Georgia

  Ik vind jou zo knap en moedig. En jouw wilskracht icm hulp (en het accepteren van hulp) zal het winnen van de verslaving, dat geloof ik echt. Dankjewel voor je openheid, het leert mij (als moeder van een kind in herstel) mijn zoon beter te begrijpen en daardoor ook beter met hem te kunnen praten. Ik ben trots op je! (en op mijn kind)

 • Richard Steenbergen

  Overgave is erg moeilijk, maar het feit dat je daarmee bezig bent betekent dat je onderweg bent. En misschien ga je beseffen dat overgave niet betekent dat je op je rug moet gaan liggen met je handen en voeten omhoog, maar dat je accepteert dat sommige dingen nu eenmaal zó zijn, en misschien volgend jaar anders. Dat dat niet naar je zin gaat, of niet snel genoeg, geeft het gevoel van machteloosheid.

  De juiste antwoorden zijn er niet. Het proces is gaande in je achterkamer en laat dat zijn of haar werk doen. Ga ‘gewoon’ door met je traject en ik hoop voor je dat er iets gaat veranderen of ‘werken’. Misschien is het allang aan de gang en heb je het pas door als de kwartjes regen valt. MIsschien duurt het nog even. Geduld en overgave, hahahaha. Succes, sterkte en wijsheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *