12 stappen,  eerlijke post

Alles tegelijkertijd

Vandaag mocht ik voor de eerste keer mijn 90 dagen muntje ophalen bij de NA meeting hier in de buurt. Zondag was ik precies drie volle maanden clean. Maandag mocht in mijn 90 dagen muntje ophalen bij de CA meeting in de buurt. Het voelde heel speciaal, want nog nooit eerder ben ik zo ver in het programma gekomen; het 12-stappen programma (Minnesota model). Het had dus een feestweek moeten worden, helaas verliepen er toch een paar dingen achter.

het begon fantastisch met een opname in het mooie Heemstede-Aerdenhout bij Huis Leyduin. Ik mocht daar in gesprek met Bram Bakker over verslaving, herstel, mijn angsten, jeugd en de toekomst. Ik ben erg nieuwsgierig naar het eindresultaat. Voor mijn gevoel heb ik alles kunnen zeggen wat ik heb willen zeggen en ik denk dat het een heel mooi gesprek is geworden. Al kan ik maar één iemand over de streep krijgen richting herstel en uit de totale waanzin van verslaving.

Ik ben geen heilige en word momenteel erg getest. Contact verbroken met een aantal familieleden. Zij kozen er voor of ik koos er zelf voor. Ik kan hun gedrag niet veranderen. Ik heb alleen invloed op hoe ik reageer op de situatie. Of het pijn doet? Ja, zeker. maar eigenlijk is familie enkel bloedverwant. Ik kies momenteel mijn eigen veilige, fijne en mooie familie uit. Daarnaast raakte ik op dezelfde dag mijn (droom)baan kwijt. Ik ben te duur via het uitzendbureau en ik was niet snel gegroeid in mijn onzekerheid. Ik kan er veel woorden aan vuil maken, maar het is zo. Ik heb geen wrok. Tegenover niemand, maar op die speciale woensdag leek het alsof mijn hele wereld in aan het storten was.

Inmiddels ben ik een dag verder en heb ik er voor gekozen om deze week niet meer te werken. De 2 weken daarna mocht ik niet meer komen werken door een niet zo tactische reactie uit emotie. Ik heb banden op mogen bouwen met fantastische collega’s en die blijven voor altijd in mijn hart.

Ik had genoeg reden om terug in gebruik te vallen. Ik zal mezelf alweer naar de slijterij rijden, het nummer van mijn dealer bellen, want die vergeet ik helaas nooit meer, maar ik stond op. Borst vooruit. Waar deuren sluiten, gaan uiteindelijk nieuwe open. Ik geniet nu even van de vrijheid en de rust.

Ik ben dankbaar dat ik vandaag langer dan 90 dagen clean mag zijn en juist mag handelen. Ik sta in verbinding met fellows, maar ook vrienden en familie. Ik werk aan de stappen; momenteel stap 2. Ik lees en mediteer. Herstellen van verslaving is een nieuwe, mooie manier van leven geworden.

10 reacties

 • Cora

  Sterk en wat een groei maak je door. Ik vind het van t werk nogal zwak om jou op deze manier te laten gaan. Net wat je zegt het is een test en er komen andere mogelijkheden. Trots op jou! Dat mag jij ook zijn. Liefs, Cora

 • Jamie Morrisom

  Hoi Janneke, wat een grote mooie stappen heb jij gemaakt in de laatste maanden. En dat terwijl je alles stapje voor stapje doet ben je toch zover gekomen. Voor wat je werk betreft, hoe jammer het ook is, probeer er een positie leering uit te halen, namelijk dat toen je een kleine tegenslag kreeg te verduren, je niet terug gevlucht bent in de o zo verleidelijke middelen. Dat is het grootste geschenk wat je hebt gekregen. Je kan niet zeggen ik be sterker dan de verslaving, want anders had je echt een terugval gehad. Nu heb je laten zien dat jij hen de baas bent en niet anders om. Chappeu!

  Voor wat je werk zelf. Betreft

 • Jamie Morriso

  Betreft: er komt heus wel weer wat op je pad. Familie kan je helaas niet kiezen. En je zal het met de hand die uitgedeeld is moeten leven, en soms betekend dat afstand nemen.

  Ik kan je alleen maar zeggen stapje voor stapje, en mocht je eens een terugval hebben zie dat dan als uitdaging om de volgende keer weer te overtreffen. Dat heb ik 10 jaar geleden ook gedaan en ik ben inmiddels 10 jaar verder.

  Dus probeer er iets van te maken met wat je hebt en me echt je ooit behoefte hebben aal steun als je je zwak voelt staat mijn DM op Twitter altijd open, maakt niet uit als je ff steun nodig hebt’ of een luisterend oor, of iemand gewoon ff verrot wil schelden.

  Zet hem op, je bent al over de helft en het komt goed.

  Jamie

  • Anja van Houts

   Beste Janneke, ik volg je al een hele poos als houtje1 op Twitter en vind jou een enorme sterke inspirerende persoonlijkheid, terug vallen is zo gebeurd maar jij kiest voor een nieuw leven waar je heel trots op mag zijn,
   Hartelijke groet Anja

 • Jos

  Lieve Janneke, wat een mooi verhaal. Blijheid en teleurstelling wisselen elkaar af. Dat hoort bij het leven. Maar als ik jouw berichtjes op Twitter lees, zie ik een geweldige ontwikkeling bij jou. Niet meer terugvallen bij tegenslag, ondanks de verleidelijkheid van drank en drugs. Chapeau! Ga zo door 😘

 • Sabine De Raaf

  Lieve Janneke
  Ik ben super trots op je. Het leven werpt je uitdagingen toe. Dat is wat er gebeurd. Hoe je kiest er mee om te gaan dat is jouw keuze en die maak jij krachtig en sterk (al voelt dat niet altijd zo)!! Kanjer!!

 • Mike G.

  Ik ben trots op je. Je openheid en je kracht. Ik heb voor 12 stappen zelf mij tweede leven gevonden en wil nooit meer terug naar door ellende. Nee, het is ook niet bij mij iedere dag feest. Ook ik loop nog tegen oude pijn aan en schiet van ook weer in oud gedrag, wat verre van ideaal is. Ik kan nu wel leren er beter mij om te gaan. Maar ik ga nog lang niet snel genoeg naar mijn zin. En ondertussen telt je de dagen af dat ik gelukkig niet meer hoef te gebruiken. Vandaag is dat 3219 dagen. Als ik dat kan, kan jij dat ook!

 • Stefan Vlaminckx

  Lieve Janneke,

  Op Twitter heb ik het jou al vaker gezegd:
  Ik ben ongelooflijk trots op jou en hoop dat jij dat ook bent.

  Je bent enorm gegroeid en zult blijven groeien naar de allerbeste jij die jij kan zijn.

  En het is haast een eer dat van afstand te mogen meemaken.

  Groetjes,

  Stefan Vlaminckx

 • Cora

  Wooow, diep respect voor jou. Voor je openheid in jouw gevecht, in je openheid hoe je er mee omgaat. Wat mij triggert is dit: ik heb alleen invloed hoe ik reageer in die situatie. Goed omschreven, en zo waar maar soms zo moeilijk. Ik leer van jou, en heb dus diep respect. Houd vol, in sterke en soms ook zwakke momenten. Liefs

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *